Wat zet jij op tafel met de feestdagen?

Samen zijn en genieten van lekker eten; dat is waar het voor velen van ons om draait tijdens deze laatste weken van het jaar. De feestdagen zijn misschien niet hét moment om met gezond eten bezig te zijn, maar het is niet onmogelijk als je dit wel zou willen. Ter inspiratie hebben we een aantal feestelijke, makkelijke én gezondere recepten voor je uitgezocht. Ben je in december juist niet bezig met gezond eten? Dan zijn deze recepten ook altijd leuk om na de feestdagen nog eens te maken!

Workshop – Eet jezelf gezond

Hoort ‘gezonder eten’ bij jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is de workshop ‘Eet jezelf gezond’ iets voor jou.

Tijdens deze workshop ga je samen met onze collega Milou Veenhuis bepalen wat gezond eten nou precies is. Je leert hierbij over de verschillende componenten van voeding (en drank) en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor je lichaam. Daarnaast deelt Milou handige tips om jezelf door moeilijke momenten te loodsen. Want zeg nou zelf: een goed voornemen volhouden is makkelijker gezegd dan gedaan!

 

Workshop – Gezonde voeding op reis

Ben jij in 2023 weer regelmatig op pad voor Marel? Dan is gezonde voeding belangrijk om je fit te blijven voelen en genoeg energie te hebben voor de onregelmatige dagen.

Dit kan alleen best een uitdaging zijn als je niet bekend bent met de omgeving en restaurants, of niet altijd ruimte in je reisschema hebt om tijd vrij te maken voor een gezonde maaltijd. Onze collega Milou Veenhuis neemt je mee in de wereld van gezonde voeding en geeft je tips hoe jij tijdens je reis, veilig én gezond kunt blijven eten.

 

Meer informatie

Gezondere feestrecepten

Voorgerecht: zalmrolletjes met komkommer

Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 10 rolletjes

  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 komkommer
  • 400 gram roomkaas
  • 1 handje walnoten
  • Verse bieslook
  • 1 citroen
  • Snuf peper en zout

 

Bereiding

  1. Roer de roomkaas los in een kommetje. Rasp de citroen en pers deze uit. Voeg het sap en de rasp toe aan de roomkaas.
  2. Hak de bieslook en walnoten fijn en roer deze ook door de roomkaas. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  3. Snijd de komkommer in lange linten (bijvoorbeeld met een kaasschaaf).
  4. Snijd de zalm net zo breed als de komkommer linten.
  5. Neem een strook komkommer en verdeel hier plakjes zalm over. Draai deze nu om zodat de zalm aan de onderkant ligt en bestrijk de bovenzijde van de strook komkommer met een laagje van het roomkaasmengsel.
  6. Rol vervolgens voorzichtig op en druk de uiteinden goed aan. Steek eventueel wat sprietjes bieslook in het midden ter garnering.

 

Hoofdgerecht: bladerdeegpompoenrol met feta

Bereidingstijd: 10 minuten

Oventijd: 35 minuten
Ingrediënten voor 1 rol (2 personen)

  • 40 gram pistachenootjes
  • 100 gram feta
  • 1 handje verse tijm
  • 400 gram pompoen
  • 1 rol verse bladerdeeg
  • Snuf peper en zout

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Hak de pistachenoten in grove stukken, rits de blaadjes tijm los van de takken en brokkel de feta in stukjes.
  3. Snijd de pompoen in stukjes. Meng daarna de pompoenblokjes met 2 eetlepels olie, een flinke snuf peper en zout, de tijm, pistachenoten en feta.
  4. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier. Verdeel het pompoenmengsel hierover, maar laat wel 2 à 3 cm aan de zijkanten leeg.
  5. Vouw het deeg over het pompoenmengsel en maak de randen dicht; dit doe je door je vingers nat te maken waardoor je het bladerdeeg aan elkaar kan plakken.
  6. Prik gaatjes in het deeg en bak de rol in 35 minuten goudbruin.
  7. Haal de rol na de baktijd uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voordat je de rol aansnijdt.

Nagerecht: crumble van appel en banaan

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 appels
  • 2 bananen
  • 30 gram walnoten
  • 3 el kaneel
  • 3 el honing
  • 130 gram speltmeel
  • 75 gram havermout
  • 4 el kokosolie


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 225°C bij elektrisch of 200°C bij hetelucht.
  2. Schil de appels en bananen en snijd ze in stukjes. Hak de walnoten grof.
  3. Meng de appel, banaan en walnoten in een kom met 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel honing.
  4. Meng in een andere kom het speltmeel met de havermout en de rest van de kaneel.
  5. Smelt de kokosolie in een pannetje en roer vervolgens de rest van de honing en 2 eetlepels water erdoor.
  6. Voeg dit toe aan de kom met de droge ingrediënten en kneed tot er een crumble ontstaat.
  7. Vet een kleine ovenschaal in met kokosolie en verdeel dan eerst het fruitmengsel over de schaal. Doe hier daarna de crumble eroverheen en zet de schaal zo’n 20 minuten in de oven.
  8. Haal na baktijd uit de oven en serveer eventueel met een toefje slagroom (niet gezond, wel lekker!).

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja