Wat te doen bij werkstress?

Bij Marel vinden we het belangrijk dat jij goed in je vel zit en met plezier aan het werk bent. Het kan altijd voorkomen dat je een minder leuke of drukke dag hebt, maar het is niet de bedoeling dat je dagelijks stress ervaart van je werk.

Uit de landelijke cijfers blijkt dat het aantal verzuimdagen met werkstress flink is toegenomen en gemiddeld één op de zeven werkenden last heeft van burn-out klachten (TNO Factsheet, 2022). Om langdurige klachten van werkstress en een mogelijke burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat je weet hoe je met stress om kunt gaan en dat je balans creëert tussen werk en privé. Daarnaast moet je natuurlijk ook genoeg energie hebben om deze balans te kunnen bewaren.

Hoe doe je dit? Hieronder lees je meer over workshops en trainingen die je kunt volgen. Ook delen onze VerSTERKers hun tips over omgaan met werkstress en het houden van een goede balans.

 

Workshops, trainingen en meer

Samen Sterk heeft verschillend aanbod beschikbaar rondom het Samen in Balans. Kijk eens bij onderstaand aanbod. Je kunt hier jouw DI-budget voor inzetten!

Workshop: Omgaan met stress (en ontspanning)

Na deze middag weet je meer over de werking van stress op jouw lichaam, hoe je stress signalen kunt herkennen en verminderen en hoe je beter om kunt gaan met stress. De workshop wordt gegeven door onze collega Gerard Feikema.

De training op 30 november zit helaas al vol. Meld je aan voor de wachtlijst!

Meer informatie

Training Mindfulness

Mindfulness is een methode bewezen effectieve methode die o.a. helpt bij stressklachten. Tijdens deze training van ‘Body and Mind’ leer je hoe je in het nu blijft en meer rust kan ervaren in je dagelijks leven.

Meer informatie

Doe de EnergieCheck

De EnergieCheck helpt je om inzicht te krijgen in jouw huidige energieniveau en geeft je de tools om energieker te worden in de toekomst.

Meer informatie

Tips van onze VerSTERKers

We hebben de VerSTERKers gevraagd wat zij doen om hun werkstress te voorkomen of verminderen en hoe zij in balans blijven. Je leest hun tips hieronder. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons weten!

Podcast: Universiteit van Nederland

Milou Veenhuis: Dit jaar is werkstress bij jongeren een belangrijk thema in de week van de werkstress. De podcast ‘Waarom hebben zoveel Millennials last van een burn-out?’ bespreekt dit thema met een wetenschappelijke onderbouwing.

App: ‘Calm’

Maike Brinkhof: Gebruik deze app tussen verschillende werkzaamheden door of na een werkdag om even helemaal ‘uit te schakelen’ met korte meditaties of ademhalingsoefeningen.

Boek: ‘Ik’ van Remco Claassen

Maike Brinkhof: Dit boek helpt je antwoorden te vinden op de belangrijkste levensvragen: Wie ben je en wat wil je? Dit boek kan goed helpen om te bedenken wat je bijvoorbeeld wilt of zoekt in je werk (en wat nu mist en zorgt voor stress).

Boek: ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey

Rob Noteboom: Dit boek gaat over eigen leiderschap, hierin leer je om effectiever te worden in je privé- en werkomgeving en de balans hiertussen.

De 7 Habits trainingen worden dit jaar weer gegeven. Meld je snel aan via Workday Learning!

Yoga via YouTube

Maike Brinkhof: Dit jaar is het hoofdthema in de week van de werkstress: mentaal en fysiek sterk! Het is belangrijk om voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met Yoga. Op YouTube zijn veel verschillende video’s en programma’s te vinden, bijvoorbeeld Boho Beautiful. 

Totaal niet lenig? Geen probleem!
Probeer een lesje yoga met familie of vrienden en de lachspieren worden gegarandeerd getraind!

Online: Werkdrukkompas en Koerskaart

Hanneke Timmers: Het werkdrukkompas geeft inzicht in de factoren die voor jou van invloed zijn op werkdruk én biedt je een handige tool om hierover het gesprek aan te gaan met jouw management.

Met deze kaart kom je erachter hoe je goed, gezond en met plezier kan blijven werken. Ook helpt deze kaart om het gesprek aan te gaan over werkstress en werkplezier. Op het Arboportaal vind je nog veel meer handige tools en instrumenten tegen werkstress.

Tot slot: HSE Workplace Stress Risk Assessment

Deze vragenlijst is gecreëerd om jou meer inzicht te geven in jouw stressrisico’s. De rapportage wordt automatisch gedeeld met jouw manager en HR Business Partner. Hiermee kunnen jullie samen in gesprek over jouw mentale gezondheid. Het invullen van de vragenlijst kost je maar 7 minuten.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja