Interview: Julie Nillesen over het combineren van werk en ouderschap

Julie (35 jaar) woont samen met haar man, Jan, en twee zoons van bijna 7 en 5 in een klein dorpje in de buurt van Boxmeer. In 2007 is ze bij Marel binnengekomen als stagiaire en is ze nooit meer weggegaan. Over de jaren heen heeft ze voornamelijk verschillende rollen binnen HR bekleed en stuurt ze inmiddels sinds 4,5 jaar het lokale team aan. Daarnaast heeft ze ook een strategische HR-rol voor de Poultry industrie. We spraken Julie over hoe zij het ouderschap combineert met haar werk bij Marel.

 

Hoe ziet een normale werkweek eruit binnen jullie gezin?

“Onze kinderen gaan beiden naar school. De oudste zit in groep 3 en de jongste in groep 2. Mijn partner en ik hebben een strak ritme wat betreft het wegbrengen en ophalen van de kinderen op schooldagen. Het opstaan en ontbijten doen we vaak samen. Daarna gaat één van ons meestal werken en de ander brengt de kinderen naar school. Ik breng ze twee dagen per week weg en Jan drie keer per week. Gelukkig ligt de school op een paar minuten loopafstand, dus daar zijn we zo.”

“Ik ben op maandag- en vrijdagmiddag vrij, dit zijn ook mijn thuiswerkdagen, en Jan neemt de woensdag altijd vrij. De rest van de week is hij fulltime bezig met zijn eigen bedrijf. Op de dagen dat niet één van ons thuis is, gaan ze naar de BSO of naar opa en oma. Toen ze heel klein waren, bleven ze drie dagen bij een gastouder, maar dit doen ze nu alleen nog maar als het echt niet anders kan.”

“Ik merk dat het hebben van een strak ritme ontzettend belangrijk is voor ons en de kinderen. Je wilt niet dat ze continu bij andere personen zijn, maar weten bij wie ze die dag zullen zijn. Dit zorgt voor structuur. Zeker met de zomervakantie begin ik al vroeg met de planning om te bepalen bij wie ze wanneer zullen zijn. De BSO en gastouder is altijd een optie, maar we proberen het wel zoveel mogelijk zelf of met vrienden en familie te regelen. Zo kunnen we elkaar helpen.”

 

Hoe combineer jij je werk bij Marel met het ouderschap?

“Ik heb nooit problemen gehad met het combineren van werk en mijn gezin. Dit komt denk ik vooral door duidelijk uit te spreken wat voor mij belangrijk is om werk met mijn gezin te kunnen combineren.  Wanneer je leidinggevende en team op de hoogte zijn van de situatie, kun je altijd bellen en afstemmen mocht het een keer nodig zijn. Ook stem ik mijn werk goed af met mijn partner. Mijn huidige functie kost behoorlijk wat tijd en aandacht en ik heb destijds wel met Jan overlegd wat ik van hem nodig had om dit te kunnen doen. Dat begreep hij volledig en hij vindt het ook belangrijk dat ik mijn werk met plezier kan doen. Als dat niet zo was, had ik mijn huidige functie nooit kunnen doen.”

“Samenwerken en communicatie met je partner is zo belangrijk. We stemmen onze plannen op elkaar af, zodat de kinderen zo min mogelijk merken van onze drukke agenda’s. We plannen het zo in dat we er altijd met aandacht op de ‘normale’ momenten zijn, zoals ’s ochtends bij het ontbijt, als ze uit school komen of bij het avondeten. Dit vraagt dan dat je ’s avonds af en toe wat meer moet doen zodat de kinderen er niets van merken.”

“Ik denk dat wij zeer goed op elkaar afgestemd zijn en ons gezinsleven vrij goed in balans is. Daarbij heeft Marel mij altijd ondersteuning geboden en dingen bespreekbaar gemaakt. Zodra je duidelijk met elkaar communiceert en je verantwoordelijkheden draagt, zijn er altijd mogelijkheden.”

 

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg tijd voor jezelf overhoudt?

“Dit blijft nog een uitdaging, maar het gaat al een stuk beter nu de kinderen wat ouder zijn. Ik plan hier bewust momenten voor in, maar dit betekent soms ook dat ik aanpassingen moet doen in ons ritme. Ik ga nu bijvoorbeeld één ochtend in de week zwemmen en ben dan een uur later thuis om de jongens naar school te brengen. Ik merk dat ik veel energieker ben gedurende de dag als ik ’s ochtends ga zwemmen, dus ik wil dit zeker volhouden. Ook doe ik nog yoga 1,5 uur per week . Daarnaast pak ik eens in de zoveel tijd een vrijdagmiddag vrij waarin ik echt tijd heb om iets voor mezelf te doen. Ik ben er bewuster mee bezig, maar het kan zeker nog beter!”

 

In hoeverre is het combineren van werk & ouderschap veranderd tijdens de coronapandemie?

“Tijdens de lockdowns waren de kinderen natuurlijk de hele dag thuis. Toen hebben we ook naar onze omgeving gekeken wie ons kon helpen. We hadden een oppas die op de kinderopvang werkte en niks te doen had, dus die stond te springen om ons te helpen. Dit was echt een luxe.”

“Ook in deze periode hebben we een ritme gevonden in wat mogelijk was; kijkend naar de mogelijkheden die er wel waren om rust en aandacht voor de kinderen in te bouwen. Zo ging Jan met de kinderen naar buiten als ik een belangrijke meeting had. Het gaat echt om vooruitkijken en voorbereid zijn.”

 

Welke tip wil je meegeven aan collega’s als het gaat om het bewaren van de balans tussen werk en je gezin?

“Zoek samen met je partner een ritme wat werkt voor jullie en houd je daar ook aan. Ook als het vraagt om wat flexibiliteit, moet je zorgen dat dit ritme niet in zijn geheel verdwijnt en je het weer oppakt zodra het kan. Vooruitkijken en je daarop organiseren zorgt dat je controle houdt over je ritme en de rust binnen het gezin. Probeer daarnaast niet om alle ballen in de lucht te houden, zeker niet op hetzelfde moment. Maak keuzes en bouw rust en routine in. Dit zal je helpen om balans te bewaren en met aandacht de tijd op het werk en met je gezin door te kunnen brengen.”

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja