Boekentip: Overprikkeld Brein van Charlotte Labee

Misschien herken jij het ook wel: steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze continue ‘aan’ moeten staan. Dat is niet gek en niets om je voor te schamen. Het is een hele logische reactie van ons geprogrammeerde brein en lichaam op onze huidige hectische en materialistische maatschappij. Neem bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Sinds een paar jaar zijn we 24/7 bereikbaar, de hele dag in contact met anderen en ontvangen we van alles wel een pushmelding. Tegen die verleiding is ons brein van nature niet bestand.

Kan jij makkelijk niks doen en gewoon even ergens staan of zitten? Zonder je oncomfortabel te voelen en het gevoel te hebben dat je je telefoon erbij moet pakken. Je bent niet de enige wanneer ‘nee’ jouw antwoord is. Alleen zouden we hier eigenlijk wel ‘ja’ op moeten zeggen!

 

Vera Theunissen: Het boek ‘Overprikkeld brein’ van Charlotte Labee maakte me ervan bewust dat overprikkeld zijn niet normaal is en dat je hier zeker iets aan kan doen. Het boek beschrijft veel brein- en lichaamsprocessen, niet het gemakkelijkste boek om te lezen dus. Maar wel erg interessant als je het mij vraagt! Ga in het zonnetje zitten met het boek van Charlotte Labee en lees stap voor stap wat jij kan doen voor jouw overprikkelde brein.”

Een overprikkeld brein

 

Wat is overprikkeling van het brein?

Overprikkeling van het brein betekent dat de hersenen binnenkomende informatie niet meer goed kunnen verwerken. Deze informatie kan in de vorm zijn van externe prikkels, zoals zintuiglijke prikkels van de dingen die je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft. Hieruit vloeien weer interne prikkels voort, zoals gedachten en emoties die het brein koppelt aan je waarneming om er betekenis aan te geven.

 

Hoe herken je een overprikkeld brein?

Een overprikkeld brein kan zich uitten in vele verschillende klachten zoals hoofdpijn, een kort lontje, moeheid, geheugenverlies, concentratie problemen, hartkloppingen, spierspanning, slaapproblemen, hyperventilatie, negatieve gedachten, kortademigheid, uitstelgedrag, darmklachten en ontstekingen. Zoals je ziet zijn deze symptomen zowel fysiek, mentaal als emotioneel van aart. Hierdoor worden ze vaak niet gekoppeld aan één en dezelfde oorzaak, namelijk een overprikkeld brein.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Ervaar je het leven als een rat race waarin je veel ballen in de lucht moet houden?
  2. Heb je vaak het gevoel continue aan te moeten staan en alleen maar aan het overleven te zijn?
  3. En heb je vaak last van stress of een kort lontje?

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, dan is de kans groot dat je last hebt van een overprikkeld brein. Het feit dat veel mensen zich zullen herkennen in deze beschrijving, geeft een idee van hoe het tegenwoordig met onze collectieve breingezondheid gesteld is als gevolg van onze hectische en op materiële zaken gerichte prestatiemaatschappij.

 

Overprikkeling verhelpen

Overprikkeling verhelpen doe je niet alleen maar met ‘gezond denken’. Hierbij is onder andere het nodig om meer in contact te komen met je lichaam, om zelfliefde te uiten en gezonde voedingsstoffen tot je te nemen. Pak een tuinstoel, ga in het zonnetje zitten met het boek van Charlotte Labee en lees stap voor stap wat jij kunt doen voor jouw overprikkelde brein.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja