Financieel gezond, nu en in de toekomst

De restaurants zitten vol, Schiphol kan de drukte niet aan en supermarkten merken geen verschil in uitgaves. Als je dit leest, zou je niet zeggen dat we te maken hebben met stijgende energieprijzen en de hoogste inflatie ooit. Het lijkt alsof een financiële sluipmoordenaar ons land binnen is gekropen en veel van ons nog niet door hebben dat deze voorlopig niet van plan is om te vertrekken.

Het is tijd om zelf in actie te komen. Creëer overzicht van je inkomsten en uitgaves, geef je geld bewuster uit en kijk waar je op kunt besparen. Dit zeggen we niet om je bang te maken, maar om bewustwording te creëren dat dit helaas de nieuwe realiteit is. Bereid je voor op wat er gaat komen en bespaar jezelf de stress van financiële problemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Zelf aan de slag

Er zijn verschillende manieren om direct zelf aan de slag te gaan met overzicht creëren en bewuster omgaan met geld. We delen graag een aantal tips met je.

Hoe krijg je overzicht?

  • Houd een kasboekje bij. Kleine dagelijkse uitgaves kunnen namelijk samen een groot bedrag worden. Met een kasboekje krijg je inzicht in hoeveel je iedere maand uitgeeft. Hier zijn veel handige apps voor, zoals ‘Grip’ in de ABN AMRO app of de app ‘MijnGeldzaken Huishoudboekje’. Je kunt natuurlijk ook een Excel overzicht maken of in een schrift werken.
  • Gebruik vervolgens het kasboekje om een maand en/of jaarbegroting te maken. Een begroting geeft je duidelijk inzicht in jouw inkomsten en uitgaves. Hoe? Het Nibud heeft hier een stappenplan voor. Klik hier voor meer informatie. Excel is een fijne tool om een begroting bij te maken en op het internet zijn verschillende templateste vinden.
  • Zorg dat je spaargeld als een vaste last rekent en maak iedere maand een vast bedrag over naar je spaarrekening. Zo bouw je een buffer op. Met de begroting bepaal je hoe hoog dit bedrag is en weet je wat je per maand overhoudt om uit te geven aan zaken zoals kleding, uiteten, etc.
  • Maak twee rekeningen aan: één voor vaste lasten en één voor overige kosten. Zo kun je nooit te veel geld uitgeven aan overige zaken.
  • Kijk of je in aanmerking komt voor tegemoetkomingen. Dit kun je doen op berekenuwrecht.nl

Workshops, coaching en nog veel meer

FNV Metalektro biedt verschillende (online) trainingen, workshops en coachingen aan. Denk bijvoorbeeld aan de workshop ‘Haal meer uit je salaris’ of de coaching ‘Check je financiële fitheid’.  Hier mag je ook jouw acht DI-uren voor gebruiken!

Klik hier voor meer informatie

Hoe kun je besparen?

  • Om te besparen is het handig om eerst een bespaarplan te maken. Het Nibud heeft hier een handig stappenplan voor, waarmee de kans groter is dat jij je spaardoel behaalt. Klik hier voor meer informatie.
  • Kijk of het mogelijk is om je huis (verder) te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp, LED verlichting of betere isolatie. De overheid heeft een aantal subsidieregelingen waar je wellicht gebruik van kunt maken. Klik hier voor meer informatie.
  • Je kunt een slimme meter installeren die je op afstand kan bedienen. Zo heb je meer controle over wanneer je verwarming aanstaat of niet, bijvoorbeeld als je een weekend weg bent.
  • Verminder je warm water verbruik. Douche bijvoorbeeld op de sportclub of zet een timer voor jezelf om korter te douchen.

Financiële problemen: wat nu?

 

Ben je het overzicht kwijt, weet je niet waar je op kunt besparen en lig je wakker van je financiën? Dit kan iedereen gebeuren, zeker in deze tijd. Weet dat je niet de enige bent.

Zorgt jouw financiële situatie ervoor dat je vaker stressgevoelens ervaart, je slecht slaapt en je minder goed presteert? Vraag om hulp! Er zijn verschillende mogelijkheden die jouw eigen gemeente aanbiedt. Zo is er vaak gratis budgetcoaching beschikbaar.

Marel vindt het belangrijk om jou een luisterend oor te bieden en samen te kijken wat er mogelijk is om jou te ondersteunen. Plan hiervoor een gesprek in met jouw HR Business Partner. Samen bepalen jullie waar jouw behoefte ligt in de vorm van budgetcoaching, financieel advies, etc. We gaan hier graag met jou over in gesprek en weet dat onze deur altijd open staat.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja