Balans: hoe staan jij en je teamleden ervoor?

Steeds vaker zijn psychische klachten een reden tot ziekmelding, niet alleen bij Marel maar ook bij andere organisaties. Het is belangrijk om hier als leidinggevende goed op te kunnen reageren. Wat zijn nu de verschillen tussen het druk hebben op je werk, werkdruk, stress, overspannen en burn-out? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde.

Werkdruk wordt vaak wel als negatief beschouwd. Iemand voelt letterlijk de druk. Dat komt niet altijd alleen doordat er veel werk te doen is. Het kan ook te maken hebben met gebrek aan autonomie, overzicht of sociale steun. Een hoge werkdruk kan leiden tot stress. Bij stress komen fysieke symptomen kijken. Een verhoogde hartslag bijvoorbeeld.

Stress klinkt negatief, maar kan ook positieve bijwerkingen hebben. Door de verhoogde hartslag pompt het hart meer zuurstof naar de hersenen en kunnen we beter presteren. Stress en burn-out komt niet altijd door het werk. Een privésituatie kan hier ook veel invloed op hebben.

Overspannenheid en burn-out hebben verschijnselen die op elkaar lijken. Het verschil zit in de mate van uitputting en de duur van het herstel. Daardoor is een burn-out ernstiger dan overspannenheid. Na een te lange periode van aanhoudende stress loopt iemand kans op een burn-out.

Signalen herkennen

Het druk hebben, werkdruk en stress zijn dus niet alleen maar negatief. Maar lang aanhoudende stress kan leiden tot klachten, overspannenheid en zelfs een burn-out. Daarom is het belangrijk om tijdig signalen te herkennen van psychische klachten:

  • Signaleer je gedragsverandering?
  • Hoor je zorgen van je teamleden?
  • Neemt de prestatie af?
  • Neemt iemand zijn vakantiedagen niet op?
  • Maakt iemand structureel overuren?
  • Is er sprake van regelmatige afwezigheid?
  • Signaleer je één of meerdere stress-signalen in de afbeelding hierboven?
Is het antwoord ‘ja’ op één van de signalen hierboven?
Ga tijdig in gesprek met de medewerker!

Herken een burn-out op tijd

Als manager van een team of afdeling speel je een belangrijke rol in het welzijn van je medewerkers. Een uitdaging waar we vandaag de dag mee te maken hebben, is dat steeds meer mensen last krijgen van een burn-out. Het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen en op tijd actie te ondernemen. Dit kan een groot verschil maken voor zowel je werknemers als het team.

Een burn-out kan iedereen overkomen, van ervaren professionals tot veelbelovende nieuwkomers. Het is een toestand van totale uitputting die ontstaat door langdurige stress, waardoor iemand zowel lichamelijk als geestelijk volledig ‘opgebrand’ raakt.

Als leidinggevenden is het belangrijk om te weten hoe je de signalen van een burn-out kunt herkennen. Veranderingen in gedrag, zoals prikkelbaarheid, verminderde motivatie, emotionele uitputting en vaak lichamelijke klachten, kunnen erop wijzen dat een medewerker worstelt met een burn-out.

Om de verschillende fasen in een burn-out beter te (her)kennen hebben wij een factsheet gemaakt over de fasen en kantelpunten van een burn-out.

 

 

Bekijk het document hier

In gesprek over werkdruk, energie en steun

Er zijn drie categorieën die invloed kunnen hebben op de werkdruk die iemand ervaart:
  • De mate van werkdruk. Werkdruk gaat onder meer over de hoeveelheid werk, tijdsdruk, het soort werkzaamheden dat zorgt voor druk en de invloed van andere zaken, zoals een stressvolle privésituatie.
  • Autonomie. De vrijheid die iemand voelt heeft invloed op het werkplezier. Zelf beslissingen mogen nemen en zelf de regie houden op werkzaamheden kunnen de werkdruk verlichten.
  • Sociale steun. Wordt er naar de medewerker geluisterd en is er een opvangnet als het extra druk wordt? De rol van leidinggevenden en collega’s is hierin zeer belangrijk.
Voorkom dat de werkdruk te veel wordt en ga met je medewerker in gesprek. Dit kan het beste één op één. Maar welke vragen stel je dan? We geven je drie lijstjes met vraagsuggesties.

De energiemeter

Het is belangrijk dat je tijdens je werk goed in je vel zit en dat je als leidinggevende veerkrachtig kunt reageren in drukke tijden. Dat betekent: de dagelijkse overwinning op jezelf en voor jouw team behalen. Het figuur hiernaast biedt de mogelijkheid tot meer bewustwording en het krijgen van nieuwe inzichten.

Benieuwd waar jij je momenteel bevindt? Bekijk de symptomen en plaats jezelf in het kwadrant waarmee je de meest overeenkomende symptomen hebt. Je kunt de energiemeter zelf downloaden, invullen en doorsturen naar jouw team.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja