Techniek is de toekomst. Help jij mee deze te verrijken?

 

In heel Nederland is er een grote en groeiende vraag naar technisch geschoolde mensen. In de veranderende wereld wordt techniek steeds belangrijker. Om meer leerlingen te inspireren en informeren over de wondere wereld van techniek is de samenwerking ‘Sterk Techniek Onderwijs’ opgezet. Een landelijk project, gefinancierd door de overheid, waarbij scholen en bedrijven in diverse regio’s samenwerken. Het doel is om de instroom van leerlingen naar de technische vervolgopleidingen, en uiteindelijk naar de benodigde technische beroepen, te vergroten. De focus ligt hier met name op leerlingen van het vmbo, daar is de instroom richting de techniek namelijk het laagst.

Om de leerlingen te inspireren is er goed en kwalitatief sterk techniekonderwijs nodig. De leegloop op docenten is echter groot binnen dit vakgebied. Voor medewerkers van Marel is het mogelijk om een bijdrage te leveren als (gast) docent. Over de samenwerking en de mogelijkheid om gastdocent te worden, gaan we in gesprek met Anton de Weerd.

 

Wat is de rol van Marel in het initiatief ‘Sterk Techniek Onderwijs’?

“We brengen graag het bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar. Om er zo voor te zorgen dat leerlingen zich beter kunnen oriënteren in de wereld van techniek. We willen hen inspireren om voor een technisch beroep te kiezen en laten zien wat je daar mee kunt bereiken. Dit doen we niet alleen, maar samen met andere bedrijven. Om ervoor te zorgen dat we de kennis overdragen én het tekort aan docenten kunnen opvullen, is er dringend behoefte aan nieuwe docenten.”

 

Wat is het profiel van een gastdocent?

“Het is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en/of die hun rol graag willen verbreden. Dit mogen mensen zijn die kennis hebben op het gebied van lassen, verspanen, plaatwerk en installatie, maar ook mensen die de vakkennis hebben en zijn doorgestroomd naar een kantoorfunctie. Het is in ieder geval belangrijk dat het iemand is die al wat langer meedraait in het vak en die het leuk om met jonge mensen om te gaan en hen iets te leren. Met andere woorden, mensen die in staat zijn de passie voor hun vak over te brengen naar de leerlingen en die inzicht kunnen geven over de mooie dingen die we doen in de techniekwereld.”

 

Wat houdt een gastdocent zijn precies in?

“Dat houdt in dat je ongeveer één keer per maand een paar uurtjes voor de groep staat en begeleiding geeft. De bedoeling is dat we les gaan geven op verschillende vmbo-scholen. Mocht je het heel leuk vinden om te doen, kan dat altijd meer zijn. Je kunt als gastdocent op verschillende manieren voor de groep staan, namelijk in de vorm van een verdiepingsles, verbredingslesof een gastcollege. Verdiepingslessen zijn voor leerlingen die al gekozen hebben voor een richting binnen de techniek. Hier gaat het om wat inhoudelijkere en dynamische lessen. Verbredingslessen zijn voor de leerlingen die wat minder in de techniek zitten, maar nog wel verleid kunnen worden richting de harde techniek. Tijdens deze lessen is het de bedoeling dat ze een idee krijgen van de mogelijkheden van een technische opleiding. In de gastcolleges kun je een les geven of een project begeleiden binnen jouw expertise. Je kunt hierbij op de scholen lesgeven, maar het is ook mogelijk dat de leerlingen les krijgen bij Marel.”

 

Waarom zou je een gastdocent willen worden?

“Je helpt jongeren om meer te weten te komen over techniek, leert ze meer over jouw vakgebied en probeert hen te verleiden om voor techniek te kiezen. Op dit moment is de arbeidsmarkt enorm krap en zijn technische medewerkers hard nodig. Voor deze leerlingen, maar zeker ook voor Marel en onze medewerkers, is het goed als zij geïnspireerd raken om bij ons te komen werken of stage te lopen. Voor Marel is het dan ook belangrijk om hier als werkgever aandacht aan te besteden. Daarnaast kun je als gastdocent je horizon verbreden en doorgroeien naar een hybride docent. Dit houdt in dat je opleidingen kunt doen en vaker voor de groep kan staan, denk hierbij aan één of twee dagen per week. Als je voor de groep wilt staan, wordt daar ook rekening mee gehouden in het maken van de roosters. Zodat je werk bij Marel niet blijft liggen, maar dit onderling met collega’s kan worden opgelost.”

 

Mocht je geen ervaring hebben met lesgeven, is dat dan een probleem?

“Het is niet zo dat je plompverloren voor de groep gezet wordt. Er zal altijd een begeleider of leraar vanuit school aanwezig zijn die je kan ondersteunen. Daarnaast is het mogelijk om de nodige trainingen te volgen, zodat je met een goed gevoel voor een groep komt te staan. Je kunt tijdens de trainingen ook meer leren over didactische vaardigheden en hoe je bijvoorbeeld aan een grote groep les kunt geven. Ook goed om te weten: de kosten verbonden aan deze opleidingen worden in de regel betaald door Marel.”

Ben je enthousiast en wil je meer weten?

Dan kun je altijd meer informatie opvragen bij Vera Theunissen (vera.theunissen@marel.com) of Anton de Weerd (anton.deweerd@marel.com). Je kunt dan een oriënterend gesprek aan vragen. Als je meer wilt weten, kun je ook een kijkje nemen op de website van Sterk Techniek Onderwijs (www.sterktechniekonderwijs.nl).

 

Workshop ‘Aansprekende gastlessen en bedrijfsbezoeken voor jongeren’

Via Jet Net & Tech Net kun je kosteloos een workshop volgen over het geven van aansprekende gastlessen en bedrijfsbezoeken voor jongeren. De workshop duurt 90 minuten en wordt online aangeboden op 12 oktober 15.30-17.00 uur. Je kunt je gratis inschrijven via de website: www.jet-net.nl/trainingen/aansprekende-gastlessen-en-bedrijfsbezoeken-jongeren/

Dit kun je verwachten:

  • Leer hoe je een gastles of bedrijfsbezoek opbouwt
  • Vertaal jouw bedrijf naar de belevingswereld van jongeren en leer hoe je meteen de aandacht trekt
  • Bedenk inspirerende en actieve werkvormen om leerlingen kennis te laten maken met jouw werkpraktijk
  • Ontdek hoe je je optimaal kunt voorbereiden door een goede afstemming met de docent
  • Maak een eerste globale opzet voor een draaiboek

Tip: Je kunt hier ook jouw duurzame inzetbaarheid dag voor inzetten, zodat je dit niet in je eigen tijd hoeft te doen maar onder werktijd.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja