In mei eet iedereen een ei

Lange tijd hebben eieren onterecht een slechte reputatie gehad. Er werd beweerd dat de hoeveelheid cholesterol in eieren kan leiden tot een hoger cholesterolgehalte in je bloed. Maar eieren zorgen enkel voor een kleine toename hiervan. Wat blijkt? Het is juist goed om af en toe een ei te eten. Eieren bevatten veel essentiële voedingsstoffen en zijn onmisbaar in een gezond dieet.

Waarom zijn eieren zo gezond?

 • Eieren zijn een bron van eiwitten. Eiwitten zijn net als koolhydraten en vetten essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam. Ze geven ons energie, werken   bloeddrukverlagend en bevorderen spierherstel.
 • De dooier bevat veel vitaminen en mineralen.
 • De grote hoeveelheid eiwitten en vetten zorgen lang voor een verzadigd gevoel.
 • Daarnaast zijn eieren ook nog eens caloriearm: ongeveer 75 calorieën per ei. In vergelijking met andere producten zijn eieren dus ideaal als je minder calorieën wilt consumeren zonder trek te krijgen.

Twee tot drie eieren per week hoort in een gezond voedingspatroon. Als vegetariër mag je er vier tot vijf om extra eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast geldt dat zolang je op de hoeveelheid verzadigd vet in je voeding let, je af en toe best van een extra eitje mag genieten.


Recept
Heb jij zin in een ei, maar weet je niet zo goed wat je ermee kunt maken? Deze frittata met ricotta, tomaat en spinazie is een aanrader: simpel, gezond en lekker.

 

Aantal personen: 4
Duur: 30 minuten

Wat heb je nodig?

 • 1 el olijfolie
 • 1 grote ui in dunne plakjes
 • 300 gr cherrytomaatjes
 • 100 gr verse spinazie
 • 100 gr ricotta
 • 1 handje basilicumblaadjes
 • 6 eieren geklutst


Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak hier de ui in zacht en goudbruin gedurende circa 5 tot 6 minuten. Voeg de cherrytomaten toe en bak deze gedurende 1 minuut zacht. Haal de koekenpan van het vuur en voeg de spinazie en de basilicum toe en roer deze door de cherrytomaten en laat deze iets slinken.
 2. Breng de inhoud van de koekenpan over in een ovenschaal van circa 30 bij 20 centimeter. Verdeel kleine schepjes ricotta over de groenten. Kruid de geklutste eieren naar smaak en schenk deze over het gerecht. Zet de ovenschaal gedurende 20 tot 25 minuten in de oven totdat de frittata goudbruin gebakken en gaar is. Serveer deze smakelijke frittata met een verse salade met stokbrood of een boterham.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja