In balans de feestdagen door zonder (kerst)stress

Kerstverlichting, kerstsfeer, voor bijna iedereen is kerst een gezellige tijd om samen met vrienden en familie te zijn. Toch is kerst voor veel mensen ook een stressvolle periode. Niet alleen ben je op je werk nog druk met het afronden van projecten, ook thuis wil je de kerstboom optuigen, een heerlijk kerstmenu op tafel krijgen en gastvrijheid uitstralen. Gelukkig kun je zelf verschillende dingen doen om stress te verminderen tijdens deze drukke periode. In deze bijdrage deelt Janneke Kelderman (trainer voor Samen Sterk bij Marel) haar tips om zonder (kerst)stress de feestdagen door te komen.

“Vaak vergeten we de werkelijke betekenis van kerst: in verbinding zijn met elkaar.”

 

Waarom ervaren we vaak stress rondom de feestdagen?

“December is voor iedereen een drukke maand. Vlak voor het einde van het jaar kan het enorm druk zijn op het werk. Daarnaast laten we onszelf verschillende verplichtingen opleggen rondom kerst. Onze normale patronen vallen gemakkelijk weg: we gaan laat naar bed en drinken meer alcohol. Hierdoor slapen we doorgaans slechter, zijn we eerder geïrriteerd, maar bovenal heerst vaak het gevoel niet te voldoen.”

Hoe blijf je in balans tijdens de feestdagen?

“Mijn eerste tip is je bewust te worden van waar kerst voor jou voor staat. Waar draait het werkelijk om? Dit kan zijn verbinding met je dierbaren of samen plezier maken. Richt je dagen daarop in. Het gaat niet écht om een 5-gangen diner, er perfect uitzien of de meest originele kadootjes geven, maar om de fijne tijd die je wilt beleven. Staan stressen in de keuken helpt dan niet. Hier bewust van zijn maakt het makkelijker los te laten wat niet bijdraagt. Genieten wordt zonder deze prestatie-eisen ook een stuk makkelijker. Neem bewust de tijd om het moois van de feestdagen in je op te nemen.

Als laatste de tip: zorg dat je tijdens de feestdagen in ieder geval één gewoonte behoudt die voor jou belangrijk is. Je ritme en patroon worden namelijk al genoeg verstoord. Of het nou gaat om een uurtje sporten, op tijd naar bed gaan of om een frisse neus halen, offer deze gewoonte niet op omwille van kerst, maar doe wat jou helpt om in balans te blijven.

Hulp nodig bij je balans?

Niet alleen tijdens de kerstperiode kan je balans verstoord raken. Zoek jij naar meer balans tussen je werk en privé? Of heb je het idee dat je balans verstoord wordt door je (matige) nachtrust? Janneke helpt je hier graag bij. Kijk op  www.marelsamensterk.nl/aan-de-slag en kijk bij het thema ‘slaap’ of  ‘coaching’

Janneke Kelderman (Coach & Trainer)

Vanuit haar brede achtergrond als fysiotherapeut, vitaliteitscoach en trainer biedt Janneke ondersteuning aan medewerkers op het gebied van gezondheid. Ze helpt je op weg bij het vinden van meer energie en balans. Dit doet ze door je te laten inzien dat je zelf veel invloed hebt op je gezondheid. Zo kan bijvoorbeeld je slaap verstoord raken wanneer je veel last hebt van stress. Bij Marel biedt Janneke hulp bij slaapproblemen en daarnaast geeft ze individuele coaching aan medewerkers.

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja