Wat doe je als jij je niet veilig voelt?

1

We hebben de afgelopen tijd veel voorbeelden in de media gezien van sociale onveiligheid: intimidatie op de werkvloer bij ‘De Wereld Draait Door’ en grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice Of Holland’. Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is om respectvol met elkaar om te gaan en elkaars grenzen te accepteren. Niemand zou zich door toedoen van anderen ongemakkelijk, onveilig of bedreigd moeten voelen. Bij Marel doen we ons best om sociaal onveilig gedrag voor te zijn. Maar wat nou als je toch te maken krijgt met ongewenst gedrag? Hoe spreek je iemand aan en wie kan jou helpen? 

Wat is sociale veiligheid?

Door te werken aan de sociale veiligheid binnen Marel zorgen we er samen voor dat iedereen zich prettig voelt. Maar wat is sociale veiligheid precies? Sociale veiligheid gaat binnen Marel over vier thema’s:  

  1. Seksuele intimidatie
  2. Agressie & geweld
  3. Discriminatie
  4. Pesten & treiteren. 

Door met elkaar in gesprek te gaan over deze thema’s en elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag leren we elkaars grenzen kennen. Hierdoor weten we van elkaar wat wel en niet kan.  

Een collega (of klant) gaat op een ongepaste manier met jou om. Wat kun je doen?

Zodra iemand gedrag vertoont dat over jouw grenzen heen gaat, mag je diegene daar zeker op aanspreken. De vier G’s kunnen hierbij helpen.  

Stap 1: Gedrag 

Geef je feedback zo concreet mogelijk. Refereer naar het ongewenste gedrag of de opmerking van de ander. ‘Piet, als ik om half vijf naar huis ga, zeg jij altijd: ‘Ga je nu al naar huis, luilak?’ 

Stap 2: Gevoel 

Geef aan welk gevoel het gedrag bij jou oproept.
‘Dit geeft mij het gevoel dat jij het idee hebt dat ik niet hard genoeg werk.’ 

Stap 3: Gevolgen 

Geef aan wat de effecten zijn van het gedrag.
‘Het effect is dat ik bang ben om op tijd naar huis te gaan. Ik blijf maar zitten, ook al heb ik mijn werk af.’ 

Stap 4: Gewenst gedrag 

Geef aan welk gedrag je wenst te zien van de ander en wat de ander in het vervolg het beste kan doen. ‘Ik zou het prettig vinden als je erop vertrouwt dat ik mijn werk af heb als ik naar huis ga.’ 

Vertrouwenspersoon 

Het kan lastig zijn om iemand aan te spreken op ongewenst gedrag of vervelende opmerkingen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Marel is er altijd om te helpen in dit soort gevallen. Bespreek de situatie met jouw leidinggevende of HR-Business Partner. Komen jullie er samen niet uit of spreek je liever met een onafhankelijk persoon? Binnen Marel hebben wij ook vertrouwenspersonen die jou anoniem verder kunnen helpen in soortgelijke situaties. De taken van een vertrouwenspersoon bestaan onder andere uit:  

  1. Het verzorgen van eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben; 
  2. Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is; 
  3. Het slachtoffer informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures; 
  4. Het desgewenst begeleiden, als de werknemer de zaak aan de orde wil stellen bij een klachtencommissie of leiding van een onderneming; 
  5. Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld een mediator; 
  6. Het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag; 
  7. Het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag; 
  8. Het registreren van gevallen van ongewenst gedrag.  

Het is goed om te weten dat een vertrouwenspersoon altijd vertrouwelijk omgaat met jouw informatie. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en onderneemt alleen actie als jij hiermee instemt.

Bekijk de informatieflyer

Hier  vind je een overzicht van onze vertrouwenspersonen op intranet.

Maak een afspraak bij de vertrouwenspersoon

Scan afsluiten

Let op, je staat op het punt om de scan te verlaten. Je kunt alleen weer bij deze pagina en jouw uitslag komen als je je aanmeldt met je unieke code.

Als je deze kwijt raakt zal je de scan opnieuw moeten doen met een andere code en kun je niet meer bij deze uitslagen en suggesties.

Weet je het zeker dat je wilt uitloggen?

Ja